Vul een zoekwoord in

Strategische Visie

Om de zelfredzaamheid op het gebied van (mentale) gezondheid te bevorderen, is een andere manier van kijken en doen nodig. Daarbij zetten we de mens centraal. We investeren in gezondheidsvaardigheden van mensen, zodat zij meer zelf de regie kunnen pakken over de eigen mentale gezondheid en de manier waarop zij willen herstellen.

Verschuiving van zorg naar gezondheid

Het huidige Nederlandse zorgsysteem is nog primair gericht op zorg in plaats van op gezondheid. Een verschuiving van de focus van zorg naar gezondheid is nodig. Er zal meer focus moeten komen op het stimuleren van gezonde levensstijl, vitaliteit en welzijn, op primaire en secondaire preventie en op vroege diagnostiek. Iedereen is primair zorgverlener van zichzelf: iedereen heeft de mogelijkheid om meer over ziekte en gezondheid te leren en (meer) regie te nemen over eigen zorg en welzijn.

Hybride zorgondersteuning

We zien een beweging naar hybride zorgverlenen: een combinatie van fysieke en digitale zorgondersteuning. Zorg zal in de toekomst meer rondom de mensen worden georganiseerd, zonder onderscheid tussen fysieke en digitale zorg. Door de wereldwijde investeringen en ontwikkelingen in technologie, wordt het steeds meer mogelijk dat de patiënt (samen met een (mantel)zorger) een steeds groter deel van de zorgbehoefte op zich neemt en meer zelf de regie heeft.

Ontlasten zorgprofessionals

Voor cliënten bestaat zorg voor een groot deel uit logistiek; je moet bellen voor een afspraak, naar de zorglocatie komen en in een wachtkamer wachten. Stichting GZ-Punt staat voor een meer flexibel systeem waar de mens meer eigen regie kan nemen en thuis dingen kan organiseren en regelen. Technologie heeft de potentie om een deel van de zorg en ondersteuning over te nemen, bijvoorbeeld op het gebied van monitoring en preventie.

Fysieke locaties

Stichting GZ-Punt stimuleert de samenwerking tussen de 1st lijn, 2de lijn en het sociaal domein. Het gezamenlijk huisvesten van professionals in de 1ste, 2de lijn en het sociaal domein bevordert de samenwerking en kan daarmee de dienstverlening verbeteren. De burger hoeft maar naar één locatie voor zorg en ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld een gezondheidscentrum zijn waarin ook het sociaal domein is gevestigd of een specialist uit de 2e lijn die regelmatig een poli draait. Of denk aan een flexibele locatie dicht bij de patiënt, waar de professionals naar toe komen, bijvoorbeeld een buurthuis.